Aracıma uygun lastiği nasıl seçerim?

Öncelikle lastik ebatınızı biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız lastiğinizin yan yüzeyinde kabartma olarak belirtilen ebat bilgilerinden faydalanabilirsiniz. ( Aracınızın kapı içi etiketinde de aynı bilgileri bulabilirsiniz)

Lastiğin kullanım ömrü nedir?

Lastikler, özellikleri zamanla değişen farklı tipteki malzemelerden ve kauçuk bazlı bileşiklerden imal edilir. Lastiklerde görülen bu değişimler, iklim, saklama koşulları (sıcaklık, nem, konum vb.), kullanım koşulları (yük, hız, lastik basıncı, yol koşulları vb.) gibi pek çok faktöre bağlıdır. Eskimeye neden olan bu faktörler oldukça çeşitli olduğundan, bir lastiğin kullanım ömrünü tam olarak tespit etmek mümkün değildir. Bu nedenle lastiklerin kullanılmaya devam edilip edilemeyeceğine karar vermek üzere kullanıcı tarafından yapılan düzenli kontrollere ek olarak lastiklerin bir uzman tarafından da belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Saklama ve/veya kullanımdan ya da kontroller esnasında ortaya çıkan diğer faktörlere bağlı olarak lastik ne kadar eskiyse lastiğin değiştirilmesinin gerekli olma ihtimali o kadar artar. Lastiğin üretim tarihi lastiğin yanağında DOT ile başlayan kodun son hanelerinden anlaşılabilir. Örneğin, '2309' ile biten kod, lastiğin 2009 yılının 23. haftasında imal edildiğini gösterir.

Lastik türleri nelerdir?

Kış Lastiği Kış lastiği kullanımı hafif ticari araçlarda yasal olarak zorunludur, binek araçlarda yasal zorunluluk olmakla birlikte trafik denetimleri ile uygulamada kullanımı teşvik edilmektedir. Kış lastikleri gerek kullanılan kauçuk malzemesinin karışım özellikleri gerekse lastik yüzey deseni ile kış şartlarında kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Kullanılan kauçuk malzemesinin özellikleri dolayısıyla hava sıcaklığının 7C'nin altına düştüğü durumlarda, yaz lastikleri sertleşir ve yol tutuşu azalırken kış lastiklerinin yol tutuşu ve frenleme performansı artar. Bu yüzden hava sıcaklığının 7C'nin altına düştüğü durumlarda, kar olmasa dahi kış lastikleri tercih edilmelidir. Kış lastiklerinin özelliklerinden bazıları şunlardır: M+S Etiketi: M/S ya da MS olarak da kullanılabilen M+S etiketi, 'çamur ve kar' anlamına gelen 'mud and snow' teriminin kısaltmasıdır. Lastiğin kar ve çamurlu koşullar için tasarladığını ifade eder. Kar Tanesi Sembolü: Kar tanesi sembolü lastiğin yasal kış lastiği tanımına uygun olduğunu ifade eder. Yaz Lastiği: Yaz lastikleri gerek kullanılan kauçuk malzemesinin karışım özellikleri gerekse lastik yüzey deseni ile yaz şartlarında kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Kullanılan kauçuk malzemesinin özellikleri dolayısıyla yüksek sıcaklıklarda dahi çok fazla yumuşamaz, böylelikle yüksek hızlarda aşınma ve eskimesi yavaşlatılmış olur. Dört Mevsim Lastiği: Dört mevsim lastikleri gerek kullanılan kauçuk malzemesinin karışım özellikleri gerekse lastik yüzey deseni ile hava sıcaklığın 7C'nin altına düşmediği ve kar yağışı yaşanmayan bölgelerde, dört mevsim kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. Dört mevsim lastikler, kullanılan malzeme ve desen açısından hem kış lastiği hem de yaz lastiği özelliklerinden bir kısmını barındırmaktadır.

Lastik hakkında teknik bilgiye ihtiyacım var

Lastik hakkında teknik bilgiye ihtiyacım var Lastiğin yanağında bulunan bilgiler nelerdir? Taban genişliği : Milimetre cinsinden ölçülen iki yanak arasındaki mesafedir. (Örnek 185/65R15 88H Kesit Oranı : Bu, lastiğin kesitinin genişliğine oranını ifade eden yüzdelik bir sayıdır. (Örnek 185/65R15 88H Jant Çapı: Tekerleğin inç cinsinden çapı (yüksekliğidir). (Örnek 185/65R15 88H Hız Endeksi Hız endeksi, doğru şişirilen ve yük altında kullanılan bir lastik için maksimum hız sınırıdır. Lastiklerinizin hız endeksi yanak kısmına basılmıştır ve bir harfle belirtilir. Örneğin hız endeksi V olan bir lastiğin maksimum hız sınırı 240 km/saat'tir. Yeni lastik satın alırken, aracınızın hız özelliklerine uygun hız endeksine sahip lastikleri satın almalısınız. Hız sınıfı tablosu için tıklayınız Yük Endeksi Lastiğinizin yük endeksi, lastiğin maksimum taşıma kapasitesini belirtir. Lastik seçerken lastiğin yük endeksine ve hız endeksine birlikte bakılmalıdır. Mevcut lastiğinizin yük değeri lastiğin yanak kısmında, çapın hemen altında bulunur. Yük endeksi tablosu için tıklayınız AB Lastik Etiketi Araç lastikleri, kuru ve ıslak zemin yol tutuşu, frenlemesi, viraj alabilme kabiliyeti, su tahliye özelliği, yuvarlanma direnci ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi, gürültü seviyesi, konfor ve kullanım ömrü gibi birçok sınıfta değerlendirilebilir. Kasım 2012'de başlayan lastik etiketleme uygulaması ile lastikler 3 önemli kategoride puanlanarak etiketlenmektedir. Bu etiket bir lastiğin yakıt tüketim değerini, ıslak zemin frenleme performansını ve gürültü seviyesini gösterir. AB Lastik Etiketi'nde belirtilen özellikler ve açıklamaları aşağıdadır: Yakıt Verimliliği Her lastik yakıt tüketimine önemli ölçüde etki eder ve bu etki lastiğin yuvarlanma direnci ile doğru orantılıdır. Yuvarlanma direnci ne kadar yüksek ise lastiğin yakıt tüketimine etkisi olumsuz yönde artacaktır. Lastik etiketi üzerinde benzin pompası ile gösterilen değer lastiğin yakıt tüketim değeridir ve A ile G arası bir harf ile nitelendirilir. A harfi en iyi değeri, G harfi ise en kötü değeri ifade eder. Islak Zeminde Kavrama Lastiğin ıslak şartlarda frenleme mesafesine bağlı olarak hesaplanır. Yüksek ıslak zeminde kavrama endeksine sahip lastikler, ıslak şartlarda daha kısa mesafede durur. A (en yüksek) ve F (en düşük) sınıfları arasında derecelendirilir. Gürültü Lastik etiketi üzerinde hoparlör sembolü ile temsil edilir ve lastiğin yol ile teması sonucu çıkardığı gürültü seviyesini gösterir. Seviyesi 1 ve 3 arasında değişen siyah dalga) sembolü ile ifade edilir. ))) Üç siyah dalga : Yüksek ses seviyesi )) İki siyah dalga : Belirlenen üst sınır ile bunun 3 dB altı arasında ) Bir siyah dalga : Belirlenen üst sınırın 3 dB altında olduğunu gösterir. Ses dalgalarının sayısı arttıkça lastiğin gürültü seviyesi doğru orantılı olarak artar.

Şubelerimiz

İkitelli Şube
Maslak Şube
Ankara Şube
Bursa Şube
Kuzeykent Şube
Tosya Şube
Maltepe Şube
İzmir Şube

Hemen Git

Çalışma Saatleri

Hafta İçi 08:30 - 18:00
Hafta Sonu Cumartesi 08:30 - 15:00
Pazar Günleri (Kapalıyız)

Bize Ulaş

info@uspalastik.com
+0212 286 18 21

Mail Gönder